Liever bellen?
053-4817900
Geld en werk
Meer informatie
thema_geld.png

Je hebt moeite om rond te komen of er ontstaan schulden. Misschien heb je nooit goed geleerd met geld om te gaan? Het kan ook zijn dat je ontevreden bent over je werk of je wilt weer op zoek naar een passende daginvulling. 

thema_geld.png

Het is belangrijk om je nuttig te voelen en iets met je kwaliteiten te doen. Dit kan door het doen van werk of vrijwilligerswerk. Soms gaat het wat minder goed op je (vrijwilligers)werk en kun je ondersteuning gebruiken. 

Je hebt een inkomen nodig om te kunnen leven. Het kan lastig zijn om je uitgaven aan te passen aan je inkomen. Je kunt veel post krijgen waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet. 

vragen_groot.png
Veelgestelde vragen over geld en werk
Ik heb schulden, hoe kan ik dit oplossen?


Ik heb schulden, hoe kan ik dit oplossen?

Dit is afhankelijk van je situatie. Bepalend daarbij is de hoogte van je aflossingscapaciteit (dat is het bedrag dat je maandelijks kunt betalen om je schulden af te lossen) en de hoogte van de schulden.

Voor meer informatie, kijk op Nibud Zelfjeschuldenregelen.


Als het je niet lukt om zelf een regeling te treffen voor je schulden, dan raden je aan hulp te zoeken. Dit kan bijvoorbeeld bij:

Ik heb geen inkomen, wat nu?


Ik heb geen inkomen, wat nu?

Heb je net je baan verloren of heb je om een andere reden op dit moment geen inkomen en vraag je je af wat nu? Het enige dat je kunt doen, is zo snel mogelijk weer een vaste inkomstenbron regelen. Opties hierin zijn:

  • Je kunt (ander) werk zoeken.
  • Je kunt nagaan of je in aanmerking komt voor een uitkering via het UWV
  • Wanneer bovengenoemde opties geen of onvoldoende uitkomst bieden, kun je bij de gemeente een bijstandsuitkering aanvragen.

Ik kom moeilijk uit met mijn geld, wat kan ik hieraan doen?


Ik kom moeilijk uit met mijn geld, wat kan ik hieraan doen?

Wanneer je niet rond kunt komen van je geld, komt dat eigenlijk altijd door een verschil in wat er binnenkomt en wat er uit gaat.

Wat je hieraan kunt doen, is kijken of je je inkomsten kunt verhogen en/of de vaste lasten kunt verlagen.

Inkomsten

Er zijn verschillende mogelijkheden om je inkomen te vergroten. Misschien kun je meer gaan werken? Of kun je goede spullen, die je niet meer gebruikt, verkopen?

Wanneer je aan de voorwaarden voldoet, kun je misschien in aanmerking komen voor  huurtoeslag, zorgtoeslag of kindgebonden budget. Op de website van de belastingdienst kun zie je welke toeslagen er zijn en of je hiervoor in aanmerking komt. Je kunt daar meteen een proefberekening maken. Op de website van Nibud is ook een handige berekening te maken voor verschillende tegemoetkomingen en toeslagen.

Ook de gemeente heeft een aantal regelingen voor mensen die moeten rondkomen van een minimum inkomen. Zo is er een collectieve ziektekostenverzekering en kunnen gemeentelijke belastingen (OZB, hondenbelasting) worden kwijtgescholden

Uitgaven

Het is verstandig je uitgaven kritisch te bekijken. Kun je ergens op bezuinigen? Op internet zijn veel bespaartips te vinden, zo ook op de website van het Nibud. Ook vind je normbedragen die je interessante inzichten kunnen geven. 

Ik wil graag (vrijwilligers)werk doen, hoe pak ik dat aan?


Ik wil graag (vrijwilligers)werk doen, hoe pak ik dat aan?

(Vrijwilligers)werk vinden kun je op verschillende manieren doen, je kunt bijvoorbeeld in je netwerk navraag doen of zoeken naar vacatures via internet of krant.

Het is belangrijk dat je een curriculum vitea (CV) maakt en een sollicitatiebrief kunt schrijven. Wil je hier meer over weten of zoek je naar vacatures, bekijk dan deze link.

Wanneer je vrijwilligerswerk wilt gaan doen, kijk op de site van M-pact, een organisatie in Enschede die er is voor iedereen die vrijwilligerswerk wil gaan doen.

Toon meer vragen
wijkcoach_klein_man_blauw.png
Staat je vraag er niet bij?
Vraag het wijkteam!
Stel een vraag

Vanwege vertrouwelijke informatie wordt onze reactie via Jouw Omgeving verstuurd. Je ontvangt per e-mail een link om je account te activeren. Er zijn geen kosten aan verbonden.

We gaan vertrouwelijk met jouw gegevens om. Lees meer hierover in onze privacybepaling.
Bedankt voor je bericht. Je ontvangt binnen maximaal vier werkdagen een reactie van ons.