Liever bellen?
0800 2000
Relaties
Meer informatie
thema_relaties.png

Er zijn verschillende soorten relaties; contact met familie, buren, vrienden, collega's etc. Contacten met anderen leveren vaak iets positiefs op, maar kunnen ook spanningen opleveren.

thema_relaties.png

Het kan lastig zijn om relaties met mensen om je heen goed te houden. Er kan sprake zijn van ruzie, onbegrip, spanningen of een gebrek aan communicatie. Dat dit af en toe voorkomt is normaal en komt voor in elke relatie.

Wanneer het een last begint te worden en de ruzies en moeilijkheden zich opstapelen, is het tijd iemand om hulp te vragen. Het helpt vaak om met iemand in je omgeving te bespreken hoe je de relatie kunt verbeteren.

Klik hiernaast op de verschillende onderwerpen voor meer informatie, tips en advies of stel je vraag hieronder.

vragen_groot.png
Veelgestelde vragen over relaties
Ik wil graag meer contact met anderen, hoe pak ik dit aan?


Ik wil graag meer contact met anderen, hoe pak ik dit aan?

Hoe oud of jong je ook bent, iedereen heeft behoefte aan sociale contacten. Je hebt een luisterend oor nodig of iemand waarmee je iets leuk mee kunt ondernemen. Hieronder vind je enkele tips over hoe je dit kunt aanpakken.

  • Ga eens langs bij het buurt- of activiteitencentrum bij jou in de wijk. Hier worden regelmatig activiteiten georganiseerd of kun je gewoon een kopje koffie drinken. Er zijn in diverse stadsdelen wijkcentra zoals: Stroinkshuis, De Lumen of Prismare.
  • In Enschede zijn ook diverse Maatjesprojecten. Met een vrijwilliger/maatje kun je afspreken hoe vaak je elkaar ziet en wat je samen gaat doen of wordt zelf vrijwilliger. Kijk op de website van M-Pact voor meer informatie.
  • Er zijn in Enschede diverse (sport)verenigingen waar je mensen kunt ontmoeten en samen activiteiten kunt doen. Kijk op de website van sportaal voor meer informatie.
  • Als je het prettiger vindt om je situatie te bespreken met een wijkteammedewerker, kun je online je vraag stellen of contact opnemen met de Wijkteams Enschede. Een wijkteammedewerker kan dan met je meedenken en je voorzien van tips voor jouw persoonlijke situatie.

Er is vaak ruzie, wat kan ik hieraan doen?


Er is vaak ruzie, wat kan ik hieraan doen?

Iedereen heeft wel eens ruzie. Het kan vervelend worden als het vaak voorkomt, steeds heftiger wordt, gepaard gaat met (verbaal) geweld of wanneer het nog de enige manier is waarop er met elkaar wordt gecommuniceerd. Enkele tips:

  • Wacht niet te lang met het uitspreken van ergernissen of irritaties. Wanneer deze zich opstapelen, is de kans groter dat een discussie escaleert in ruzie.
  • Praat altijd voor jezelf, begin je zinnen met: ' ik vind'.....i.p.v.  'jij doet....'
  • Laat elkaar uitpraten en scheldt elkaar niet uit.
  • Houd het bij één onderwerp en probeer te voorkomen dat je oud zeer oprakelt.
  • Probeer overdrijvingen zoals ‘altijd’ of ‘nooit’ te vermijden, dit zorgt ervoor dat de ander in de verdediging schiet en er een strijd ontstaat.

Wanneer je graag ondersteuning wilt in je thuissituatie, dan kun je een aanmelding doen bij het wijkteam. Een wijkcoach bekijkt dan samen met je welke ondersteuning passend is.

Mocht er sprake zijn van huiselijk geweld, kindermishandeling of ouderen mishandeling, neem dan contact op met Veilig Thuis Twente. Ze zijn 24/7 bereikbaar op 0800-2000.

wijkcoach_klein_vrouw.png
Staat je vraag er niet bij?
Vraag het wijkteam!
Stel een vraag

Vanwege vertrouwelijke informatie wordt onze reactie via Jouw Omgeving verstuurd. Je ontvangt per e-mail een link om je account te activeren. Er zijn geen kosten aan verbonden.

We gaan vertrouwelijk met jouw gegevens om. Lees meer hierover in onze privacybepaling.

Bedankt voor je bericht. We nemen binnen twee werkdagen contact met je op.