Liever bellen?
053-4817900

Soms lukt het niet om zelfstandig te wonen en heb je hier ondersteuning bij nodig. 

Training

We bieden een training Zelfstandig wonen. Het doel van de training is om beter voorbereid te zijn op het (begeleid) zelfstandig wonen. Ook als je al (begeleid) zelfstandig woont kun je deelnemen. Je krijgt dan praktische tips zodat je zelf zo goed mogelijk kunt wonen.

Begeleid (zelfstandig) Wonen

Het kan fijn zijn dat iemand af en toe bij je langskomt en je op weg helpt wanneer je zelfstandig woont. Er zijn verschillende mogelijkheden om zo lang mogelijk én zo zelfstandig mogelijk te blijven wonen. Soms heb je hierbij wat hulp nodig en wil je dat iemand je ondersteunt of begeleidt. 

Het wijkteam gaat met je in gesprek over wat je zelf kan met hulp van je omgeving en welke ondersteuning je dan misschien nog extra nodig hebt. Een medewerker van het wijkteam denkt dan met je mee over de mogelijkheden.

Als je een Wmo-indicatie krijgt voor intensievere begeleiding of begeleid wonen, kan er een eigen bijdrage van toepassing zijn. Het CAK is verantwoordelijk voor het berekenen en innen van deze bijdrage. Je kunt bij hen een proefberekening maken om een idee te krijgen van de hoogte van deze bijdrage.

Beschermd Wonen

Als het niet meer lukt om zelfstandig te wonen en je moet in een instelling gaan wonen, kom je mogelijk in aanmerking voor beschermd wonen. Dit is een vorm van wonen waarbij je extra ondersteuning en begeleiding krijgt om zo zelfstandig mogelijk te kunnen functioneren.

Cimot

Cimot is de centrale toegang tot beschermd wonen in Twente voor mensen met psychische of psycho-sociale problemen. Bekijk de checklist of je in aanmerking komt voor beschermd wonen vanuit het Cimot.

Wet Langdurige Zorg (WLZ)

Je komt in aanmerking voor WLZ als je de rest van je leven 24 uur per dag toezicht of zorg in je nabijheid nodig hebt. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) onderzoekt of dit het geval is. Als je denkt dat je in aanmerking komt dan kun je een aanvraag indienen bij het CIZ

Als je een WLZ-indicatie krijgt, is een eigen bijdrage van toepassing. Het CAK berekent en int deze bijdrage. Je kunt bij hen een proefberekening maken zodat je een idee krijgt van de hoogte van deze bijdrage.

Voor meer informatie over de WLZ kun je hieronder kijken:

Hervorming Langdurige Zorg

Passende Zorg in de WLZ

Woonbelemmering

Als je problemen hebt waardoor je niet meer in aanmerking komt voor een (andere) huurwoning, dan kun je ondersteuning vragen. Ga eens in gesprek met je woningcorporatie of met een wijkteammedewerker. Zij bekijken met jou of begeleiding door bijvoorbeeld WoonStAP mogelijk is, waardoor je je woonbelemmering kunt verminderen of stoppen.

wijkcoach_klein_man_paars.png
Heb je een vraag?
Vraag het wijkteam!
Stel een vraag
We gaan vertrouwelijk met jouw gegevens om. Lees meer hierover in onze privacybepaling.
Bedankt voor je bericht. Je ontvangt binnen maximaal vier werkdagen een reactie van ons.