Liever bellen?
0800 2000

Seniorenwoningen

Wanneer uw woning (tijdelijk) niet meer geschikt is vanwege bijvoorbeeld het traplopen of onderhoud, is het goed om samen met mensen uit uw omgeving te kijken naar mogelijkheden. 

Het kan zijn dat u thuis kunt blijven wonen met ondersteuning van familie en kennissen of een professional. Een consulent van het wijkteam kan met u meedenken als u er zelf met behulp van uw omgeving niet uit komt. Onder de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) vallen woningaanpassingen, hulpmiddelen, huishoudelijke hulp of dagbesteding. Een consulent gaat met u in gesprek om te kijken naar mogelijkheden.

In Enschede zijn ook seniorenwoningen beschikbaar. Seniorenwoningen zijn bestemd voor mensen vanaf 55 jaar (De Woonplaats en Ons Huis), of vanaf 65 jaar (Domijn). De meeste van deze woningen worden verhuurd door de 3 woningbouwverenigingen in Enschede, Ons Huis, de Woonplaats en Domijn. Ook Woonzorg Nederland verhuurt in Enschede woningen voor ouderen.

Wooncomplexen en serviceflats

U woont hier “onder ouderen” maar wel geheel zelfstandig. Deze complexen hebben soms een huismeester of een bemande receptie. Het complex is alleen direct toegankelijk voor de bewoners. Een serviceflat biedt nog een aantal extra diensten, zoals zorg, een wasserette, warme maaltijden. De woningen zijn afgestemd op de veranderende omstandigheden waar ouderen in terecht kunnen komen. Zo zijn alle voorzieningen gelijkvloers en geschikt voor mensen in een rolstoel. Iedere woning kan aangesloten worden op een alarmsysteem. Voor wonen in een beschutte woonvorm of serviceflat is geen indicatie nodig. 

Elke verhuurder van woningen in een wooncomplex of serviceflat heeft een eigen procedure voor aanmelding en toewijzing. Als u een wooncomplex of serviceflat op het oog heeft, informeer dan bij de verhuurder hoe u zich kunt inschrijven. Zij kunnen vaak ook zeggen wat de wachttijden zijn en wat de huurprijzen en de bijkomende kosten van de woningen zijn. 

www.woonzorg.nl 

www.vesteda.com 

www.liberein.nl

www.livio.nl

www.zorggroep-manna.nl 

www.deposten.nl

Langdurig intensieve woonzorg

Soms is langdurige intensieve ondersteuning nodig, bijvoorbeeld verblijf in een woon-/zorgcentrum. Deze zorg valt onder de Wet Langdurige Zorg (WLZ). 

U komt in aanmerking voor de Wlz als u de rest van uw leven 24 uur per dag toezicht of zorg in de nabijheid nodig hebt. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) onderzoekt of dit zo is. U kunt een aanvraag doen via het CIZ

Indien u een WLZ indicatie krijgt is er sprake van een eigen bijdrage. Het CAK berekent en int deze bijdrage. U kunt een proefberekening maken van deze bijdrage. 

Zie voor meer informatie over de WLZ:

Passende Zorg in de WLZ

Hervorming Langdurige Zorg


wijkcoach_klein_vrouw.png
Wil je meer weten?
Vraag het wijkteam!
Stel een vraag
We gaan vertrouwelijk met jouw gegevens om. Lees meer hierover in onze privacybepaling.
Bedankt voor je bericht. Je ontvangt binnen maximaal vier werkdagen een reactie van ons.