Liever bellen?
0800 2000

Eén op de vijf werknemers combineert zijn werk met mantelzorgtaken. In de zorgsector is dit zelfs één op de vier werknemers. Het kan lastig zijn om zorgtaken met je werk te combineren en hierin een balans te vinden.

Het is belangrijk dat je met je leidinggevende in gesprek gaat en blijft over wat het voor jou betekent om mantelzorger te zijn. Hierdoor krijgt men op je werk begrip voor de situatie en kan er indien nodig hulp komen. Als je het lastig of moeilijk vindt om in gesprek te gaan met je leidinggevende, bekijk dan deze link voor tips.

Het kan voorkomen dat je verlof nodig hebt om de zorgtaken te doen. Er zijn verschillende soorten verlof waar je gebruik van kunt maken. Deze verlofsoorten zijn wettelijk vastgelegd: 

  • kortdurend zorgverlof
  • langdurig zorgverlof
  • calamiteitenverlof

Wil je meer weten over deze verschillende soorten verlof, klik dan op deze link.

Ondersteuningsmogelijkheden vanuit werk

Bij personeelszaken binnen je organisatie kun je terecht voor vragen over verlof.

Ook kun je terecht bij de bedrijfsarts. Iedereen die werkt heeft toegang tot de bedrijfsarts waar je met vragen over je werk in combinatie met gezondheid terecht kan. Hier vind je meer informatie over wat en bedrijfsarts doet.

In sommige organisaties zijn bedrijfsmaatschappelijk werkers werkzaam. Met een bedrijfsmaatschappelijk werker kun je in gesprek over je situatie. Zij kan je advies geven en samen met jou de mogelijkheden bespreken wat in jouw situatie kan helpen. 

Als je bent aangesloten bij een vakbond dan kun je daar ook informatie krijgen over je rechten en plichten als werknemer. Wil je hierover meer informatie, kijk dan op de website van je vakbond.

Vervangende zorg

Als je vervangende zorg nodig hebt, dan spreken we van respijtzorg. Er zijn verschillende mogelijkheden om de zorg met anderen te delen. Structureel of tijdelijk. Bijvoorbeeld als je als mantelzorger op vakantie wilt, of wanneer je iemand nodig hebt die kan waken in de nachten zodat jij kunt bijslapen. Er zijn ook mogelijkheden voor dagopvang. In Enschede zijn hier verschillende mogelijkheden voor.  

Wijkteam

Vanuit het Wijkteam is er ook ondersteuning mogelijk, bijvoorbeeld de training Mantelzorger in Balans, of een zelfhulpmodule "Gezond zorgen" in Jouw Omgeving. Kijk hier voor alle ondersteuning die mogelijk is.