Liever bellen?
0800 2000
Opvoeden en opgroeien
Meer informatie
thema_opvoeden.png

Elk gezin maakt wel eens een lastige periode door. Meestal lukt het om zelf of met hulp van je omgeving hier uit te komen. Als je geen mensen in je omgeving kent die je hierbij kunnen helpen, dan zijn er ook plekken waar je informatie kunt vinden of hulp kunt krijgen. 

thema_opvoeden.png

Soms is een luisterend oor genoeg, maar soms heb je meer advies nodig. 

Je kunt vragen hebben over bijvoorbeeld:

  • Ruzie
  • Scheiding
  • School
  • Sociale media

Er zijn verschillende plekken waar je informatie en advies kunt krijgen. Of kijk bij de veelgestelde vragen hieronder. 


vragen_groot.png
Veelgestelde vragen over opvoeden en opgroeien
Er is vaak ruzie, wat kan ik hieraan doen?


Er is vaak ruzie, wat kan ik hieraan doen?

Iedereen heeft wel eens ruzie. Het kan vervelend worden als het vaak voorkomt, steeds heftiger wordt, gepaard gaat met (verbaal) geweld of wanneer het nog de enige manier is waarop er met elkaar wordt gecommuniceerd. Enkele tips:

  • Wacht niet te lang met het uitspreken van ergernissen of irritaties. Wanneer deze zich opstapelen, is de kans groter dat een discussie escaleert in ruzie.
  • Praat altijd voor jezelf, begin je zinnen met: ' ik vind'.....i.p.v.  'jij doet....'
  • Laat elkaar uitpraten en scheldt elkaar niet uit.
  • Houd het bij één onderwerp en probeer te voorkomen dat je oud zeer oprakelt.
  • Probeer overdrijvingen zoals ‘altijd’ of ‘nooit’ te vermijden, dit zorgt ervoor dat de ander in de verdediging schiet en er een strijd ontstaat.

Wanneer je graag ondersteuning wilt in je thuissituatie, dan kun je een aanmelding doen bij het wijkteam. Een wijkcoach bekijkt dan samen met je welke ondersteuning passend is.

Mocht er sprake zijn van huiselijk geweld, kindermishandeling of ouderen mishandeling, neem dan contact op met Veilig Thuis Twente. Ze zijn 24/7 bereikbaar op 0800-2000.

Mijn kind heeft problemen op school, wat kan ik hieraan doen?


Mijn kind heeft problemen op school, wat kan ik hieraan doen?

Probeer met je kind te praten en helder te krijgen waar het probleem in zit. Als een kind het op school niet fijn heeft, kan dit je kind belemmeren in zijn ontwikkeling. Soms zijn de regels niet helder of zijn er problemen met klasgenootjes. Nadat je met je kind hebt gesproken kun je naar de leerkracht gaan en daar de situatie voorleggen. Bespreek met de leerkracht een mogelijke oplossing. 

Op alle scholen in Enschede werken schoolwijkcoaches, zij kunnen ook meedenken over een oplossing.

Kijk voor meer tips en advies op www.loes.nl of www.opvoeden.nl.


Ik vermoed dat er meer aan de hand is met mijn kind, waar kan ik terecht?


Ik vermoed dat er meer aan de hand is met mijn kind, waar kan ik terecht?

Als je vermoedt dat je kind lichamelijke en/of psychische klachten heeft, bespreek dit dan met de huisarts en/of de jeugdverpleegkundige. Mocht er meer ondersteuning nodig zijn, neem dan contact op het met wijkteam. Het wijkteam bekijkt dan samen met je naar de mogelijkheden van ondersteuning.

Hoe ga ik om met de sociale media van mijn kind?


Hoe ga ik om met de sociale media van mijn kind?

Sociale media is erg belangrijk geworden in de levens van jongeren. Dit is een middel om contact met maken met leeftijdsgenoten. Echter zijn er ook gevaren zoals online pesten, online ruzies of zelfs sexting en grooming. Praat met je kind over groepsdruk, grenzen stellen en wat de beperkingen en gevaren kunnen zijn. Wil je meer over weten over dit onderwerp, kijk dan op de website van www.loes.nl of www.opvoeden.nl.

Je kunt ook ondersteuning krijgen van een (school)wijkcoach. Neem contact op.

Ik ga scheiden, hoe begeleid ik mijn kind(eren) hierin?


Ik ga scheiden, hoe begeleid ik mijn kind(eren) hierin?

Een scheiding kan veel indruk maken op een kind. Kinderen zien hun ouders het liefst bij elkaar. Probeer goed te luisteren naar je kind en steun je kind. Stem de informatie die je je kind geeft af op de leeftijd. Laat je niet negatief uit over de andere ouder. Je biedt een kind meer veiligheid als hij/zij merkt dat jullie nog kunnen samenwerken. Zie voor meer informatie: www.loes.nl of www.opvoeden.nl.

Toon meer vragen
wijkcoach_klein_man_blauw.png
heb je een andere vraag?
Vraag het wijkteam!
Stel een vraag

Vanwege vertrouwelijke informatie wordt onze reactie via Jouw Omgeving verstuurd. Je ontvangt per e-mail een link om je account te activeren. Er zijn geen kosten aan verbonden.

We gaan vertrouwelijk met jouw gegevens om. Lees meer hierover in onze privacybepaling.
Bedankt voor je bericht. Je ontvangt binnen maximaal vier werkdagen een reactie van ons.