Liever bellen?
0800 2000

Voor een kind is het een heftige gebeurtenis wanneer zijn/haar ouders uit elkaar gaan of gaan scheiden. Je kind kan boos, verdrietig of bang zijn. Als ouders is het belangrijk je kind zo goed mogelijk te ondersteunen en begeleiden.

Vragen stellen en gevoelens uiten

Je kind zal veel vragen hebben over het ‘hoe, wat en waarom’ of over de toekomst. Neem de tijd om deze vragen te beantwoorden of uit te leggen. Probeer je kind niet te onderbreken en wees geduldig. Kom niet te snel met oplossingen: je kind wil vooral gehoord worden.

Je kind kan proberen zijn/haar gevoelens zoveel mogelijk te onderdrukken, omdat ze je niet nog verdrietiger willen maken. Geef aan dat er alle ruimte is voor hun gevoel. De wens van je kind dat jij en je partner toch weer bij elkaar komen, is heel normaal. Benadruk dit ook tegenover je kind.

Het is niet de schuld van je kind

Kinderen hebben soms het gevoel dat zij de scheiding hebben veroorzaakt. Leg uit dat het een beslissing is geweest die jij en je (ex-)partner hebben genomen en dat dit los staat van je kind. 

Wees niet negatief over je ex-partner

Betrek je kind nooit bij discussies, onvrede of ruzies tussen jou en je ex-partner. Sta open voor positieve geluiden en opmerkingen van je kind over je ex-partner.

Een kind kan in een loyaliteitsconflict terecht komen wanneer hij/zij het gevoel krijgt niet ‘trouw’ te mogen zijn aan beide ouders. Een loyaliteitsconflict is een strijd die kinderen in zichzelf voeren, omdat ze het gevoel hebben niet trouw te kunnen of te mogen blijven aan beide ouders. De band met een van de ouders wordt ontkend, doordat het kind niet open van die ouder mag houden. Dit kan grote schade hebben voor de ontwikkeling van het kind. 

Meer informatie

Er zijn genoeg boeken te vinden waarin in scheiding in kindertaal wordt uitgelegd, bijvoorbeeld 'Van alles twee' geschreven door Martine F. Delfos. Dit kan helpen de gedachten van je kind te structureren. Daarnaast kun je je kind vragen naar vriendjes en vriendinnetjes waarvan de ouders ook zijn gescheiden. Je kind wordt hierdoor bewust gemaakt dat hij/zij niet de enige is.

Wil je als ouders of als kind meer informatie of kun je meer hulp en advies gebruiken, kijk dan eens op de website van Villa Pinedo.

Voor juridische vragen rondom echtscheiding kun je terecht bij het Juridisch Loket of op de Echtscheiding-wijzer. Voor informatie over contact met het Jurdisch Loket of hun inloopspreekuur in Enschede klik hier.

Ben je op zoek naar een mediator, klik hier.

KIES

Binnen het wijkteam is er een groep voor Kinderen In Een Scheiding (KIES). Kinderen leren onder andere hoe zij de scheiding beter kunnen begrijpen en hoe zijn hun gevoelens en gedachten onder woorden kunnen brengen in een veilige en vertrouwelijke sfeer. Hierbij worden creatieve werkvormen ingezet. Kijk hier voor meer informatie.

wijkcoach_mobile_man_paars.png
Wil je ondersteuning?
Vraag het wijkteam!
Stel een vraag

Vanwege vertrouwelijke informatie wordt onze reactie via Jouw Omgeving verstuurd. Je ontvangt per e-mail een link om je account te activeren. Er zijn geen kosten aan verbonden.

We gaan vertrouwelijk met jouw gegevens om. Lees meer hierover in onze privacybepaling.
Bedankt voor je bericht. Je ontvangt binnen maximaal vier werkdagen een reactie van ons.