Social media zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Veel mensen zijn actief op social media, kinderen ook. Onder kinderen en jongeren veranderen de apps waarin ze actief zijn ook erg snel.
Als ouder kan het lastig zijn om hierin een weg te vinden en met je kind hierover in gesprek te gaan. Hieronder een aantal tips.
Probeer als ouder op de hoogte te zijn van de social media en wat er op dat moment populair is. Bekende varianten zijn Facebook, Twitter, Snapchat, YouTube en Instagram.
Ga met je kind in gesprek over welke social media hij gebruikt en waarvoor hij deze gebruikt. Kijk voor tips om in gesprek te gaan met je kind en meer informatie op Loes of mediawijsheid.nl
Naast dat social media vaak erg leuk zijn, zitten er ook veel gevaren aan. Spreek met je kind af dat jij af en toe kan kijken wat je kind online doet. Houd bijvoorbeeld in de gaten dat je kind niet teveel foto’s van zichzelf maakt en online deelt. Vertel je kind dat ze geen persoonlijke gegevens delen met onbekende mensen op het internet, ook al doen zij zich voor als bekenden of leeftijdsgenoten. Je kunt ook een Parent Control app downloaden om invloed te hebben op wat ze kijken en hoevaak/hoelang.
WhatsApp is een gratis chatprogramma op je smartphone. Naast individuele gesprekken kun je ook in groepen chatten. Het is belangrijk om afspraken te maken over hoe WhatsApp gebruikt wordt. Het materiaal van WhatsHappy kan hierbij gebruikt worden.
Cyberpesten is online pesten, bijvoorbeeld vervelende reacties achter laten bij een foto van iemand, iets gemeens zeggen over iemand in een Whatsapp-gesprek of iemand digitaal uit te schelden. Deze vorm van pesten kan erg ver gaan omdat het anoniem kan. Daarnaast kan cyberpesten je overal bereiken; je kunt je er niet voor afsluiten. Cyberpesten komt zowel bij kinderen als volwassenen voor. Bekijk onderstaand filmpje met jongeren die vertellen over cyberpesten.
Sexting is het versturen van seksueel getinte berichtjes, foto’s of filmpjes van jezelf via de mobiele telefoon, tablet of computer. Wanneer iemand verkeerde bedoelingen heeft, is een dergelijke foto of filmpje razendsnel verspreid en kunnen de gevolgen enorm zijn. Je hebt geen invloed meer op wat er met de foto of het filmpje gebeurt nadat je het verstuurd hebt, dus je weet niet wie het allemaal kan zien en doorgestuurd krijgt.
Klik hier voor meer informatie en tips om over Sexting in gesprek te gaan.
Wanneer iemand wordt gechanteerd of afgeperst met seksueel getinte berichtjes, foto's of filmpjes, dan is er sprake van sextortion. De afperser dreigt met het online zetten of verspreiden van de beelden, tenzij het slachtoffer geld overmaakt of meer pikante foto’s of filmpjes maakt. Ook kan het zijn dat een foto, berichtje of filmpje bewerkt wordt, waardoor de boodschap verdraaid wordt. Hierdoor kan het lijken alsof jij een naaktfoto hebt verstuurd, terwijl dit niet zo is.
Kortgezegd is ‘grooming’ digitaal kinderlokken. Een volwassene probeert online het vertrouwen van een kind te winnen met het doel om tot seksueel contact te komen. De volwassene kan zich voordoen als een kind of jongere om makkelijker met kinderen in contact te komen.
Omdat de wereld van social media en de gevaren ontzettend breed zijn, verwijzen wij je graag naar onderstaande websites voor meer informatie: