Liever bellen?
0800 2000

Er zijn momenten waarop je minder goed in je vel zit. Je kunt last hebben van stress, eenzaamheid, onzekerheid en somberheid, maar ook van andere psychische klachten. Misschien is er sprake van een verstandelijke beperking en weet je niet goed waar je hulp kunt vinden. Er kan ook sprake zijn van 'niet aangeboren hersenletsel' oftewel NAH, waardoor je moeite met dingen hebt. Wil je meer weten over verslaving, lichamelijke klachten of ouder worden kijk dan hiernaast voor meer informatie. Op de website Thuisarts.nl kun je ook veel informatie vinden over ziekte en gezondheid.

vragen_groot.png
Veelgestelde vragen over welzijn en gezondheid
Wat kan ik als naaste van iemand met een verslaving doen?
Wat kan ik als naaste van iemand met een verslaving doen?

Je kunt iemand die (nog) niet wil stoppen met een verslaving niet dwingen om ermee te stoppen. Je kunt er wel voor zorgen dat je er zelf niet aan onderdoor gaat. En als je verslaafde familielid, vriend of geliefde er wel voor kiest te stoppen of te minderen met een verslaving, dan is dat goed nieuws. Jij als naaste kunt hem of haar dan steunen! 

Voor iemand met een verslaving kleven er vaak voordelen aan het gebruik van drugs, alcohol of gokken: je wordt er vrolijk van, problemen schuiven naar de achtergrond, depressieve klachten worden gedempt, etc. De omgeving ervaart vrijwel alleen nadelen: er ontstaat ruzie over het verslavingsgedrag, er ontstaan schulden, er treedt negatieve gedragsverandering op bij degene met een verslaving.
Een open en niet-veroordelend gesprek over de voor- en nadelen van het gebruik of gokken kan al helpen om degene met een verslaving aan het denken te zetten over stoppen of minderen. Wat kan stoppen met gebruik of gokken hem of haar opleveren?

Kijk op de website verslaafdaanjou.nl van het Trimbos Instituut en op drugsinfo.nl voor informatie en tips.

Ik heb last van mijn onzekerheid, wat kan ik hieraan doen?


Ik heb last van mijn onzekerheid, wat kan ik hieraan doen?

Gevoelens van onzekerheid kunnen allerlei oorzaken hebben. Vrijwel iedereen kent deze gevoelens in meer of mindere mate in verschillende situaties. De één is onzeker wanneer er een presentatie gehouden moet worden op het werk, de ander voelt zich zeer ongemakkelijk in een rij in de supermarkt. Wanneer gevoelens van onzekerheid je leven dusdanig gaan beheersen dat je er onder gaat lijden, dan is het verstandig om hulp te zoeken. Er zijn verschillende opties:

  •  Wijkteams Enschede biedt verschillende sociale vaardigheidstrainingen om onzekerheidsklachten aan te pakken.
  • Je kunt je aanmelden voor een online hulpverleningstraject bij een wijkcoach.
  • Indien je het idee hebt dat er specialistische behandeling nodig is om onzekerheidsklachten aan te pakken, dan kan je huisarts je verwijzen naar psychologische hulp. Als je jonger bent dan achttien, kan een wijkteammedewerker ook verwijzen naar specialistische hulp.
Ik heb moeite dingen te begrijpen, welke hulp kan ik krijgen?
Ik heb moeite dingen te begrijpen, welke hulp kan ik krijgen?

Wanneer je vrijwel dagelijks moeite hebt om dingen goed te begrijpen, het lastig vindt om brieven te lezen of contact te hebben met instanties, dan kan het goed zijn om hier hulp bij te krijgen. Je kunt je aanmelden bij het wijkteam. Een wijkteammedewerker gaat dan met jou onderzoeken waar je tegenaan loopt en welke ondersteuning je zou willen. Soms kan het al enorm helpen als een wijkteammedewerker met je meekijkt en meedenkt. En als dat niet voldoende is, dan kun je samen met je wijkteammedewerker bekijken of er andere hulp nodig is.

Wil je hierover contact? Maak dan een afspraak met een wijkteammedewerker in jouw wijk. Op de website van Wijkteams Enschede vind je de contactinformatie.

wijkcoach_klein_man_paars.png
Staat je vraag er niet bij?
Vraag het wijkteam!
Stel een vraag

Vanwege vertrouwelijke informatie wordt onze reactie via Jouw Omgeving verstuurd. Je ontvangt per e-mail een link om je account te activeren. Er zijn geen kosten aan verbonden.

We gaan vertrouwelijk met jouw gegevens om. Lees meer hierover in onze privacybepaling.
Bedankt voor je bericht. Je ontvangt binnen maximaal vier werkdagen een reactie van ons.