Liever bellen?
0800 2000

Ouder worden hoort bij het leven. Niet alleen je lichaam verandert naar mate je ouder wordt, maar ook je geest. Er kunnen geheugenproblemen ontstaan, maar ook somberheid en eenzaamheid

Dementie

Geheugenproblemen en veranderingen in stemming en gedrag kunnen wijzen op dementie. Bij vermoedens van dementie is het belangrijk om de huisarts in te lichten. De huisarts kan verder onderzoek doen en indien nodig doorverwijzen naar gespecialiseerde zorg. 

Wonen

Bij het ouder worden kan het zijn dat de huidige woning niet meer passend is. Misschien is de woning te groot of wil je graag in een zorginstelling wonen. Kijk onder wonen wat het meest passend is.

Mantelzorgers

Mantelzorgers hebben een belangrijke rol in het leven van ouderen. Iemand om hulp vragen of zelf mantelzorger zijn, is niet altijd gemakkelijk. Wil je weten welke ondersteuningsmogelijkheden er in Enschede zijn, kijk dan onder het thema Mantelzorg.

Acceptatie

Het kan frustrerend zijn om te merken dat dingen die je eerder zelf kon doen, nu niet meer gaan. Dit kan zich uiten in boosheid of ruzie met mensen in je omgeving. Een wijkteammedewerker kan met je in gesprek gaan om te praten over de veranderingen en hoe je hiermee om kunt gaan en weer een nieuwe balans in kunt vinden.

Praktische hulp

Met behulp van je omgeving lukt het vaak om in grote mate zelfstandig te blijven. Soms kan dit niet en heb je meer ondersteuning nodig. 

Soms lukt het niet meer om je huishoudelijke taken zelf uit te voeren, bijvoorbeeld door een ziekenhuisopname of een blijvende beperking. Misschien zijn er mensen in je omgeving die ondersteuning kunnen bieden of kun je zelf een schoonmaakster inhuren, bijvoorbeeld via de Witte Werkster.

Soms is het mogelijk om vanuit de Gemeente Enschede een indicatie te krijgen voor hulp in het huishouden. 

Kijk onderstaand filmpje om te zien hoe hulp in de huishouding in Enschede werkt.

Je kunt mogelijk in aanmerking komen voor een scootmobiel of een invaliden parkeerkaart. Een wijkteammedewerker kijkt samen naar mogelijkheden in jouw situatie. Maak een afspraak via telefoonnummer 053-4817900. 

Er zijn veel hulpmiddelen voor ouderen die het leven een stuk comfortabeler kunnen maken. Zo zijn er technologische hulpmiddelen die ouderen kunnen helpen, bijvoorbeeld een slimme thermostaat, applicaties voor op je tablet of telefoon, medicatie dispensers of GPS detectie. Bij je zorgverzekering kun je kijken of een hulpmiddel vergoed wordt. Sommige hulpmiddelen zijn het waard om zelf aan te schaffen en kosten niet veel. Het kan ervoor zorgen dat een oudere langer zelfstandig kan blijven.

wijkcoach_klein_man_paars.png
Wil je ondersteuning?
Neem contact op
Stel een vraag

Vanwege vertrouwelijke informatie wordt onze reactie via Jouw Omgeving verstuurd. Je ontvangt per e-mail een link om je account te activeren. Er zijn geen kosten aan verbonden.

We gaan vertrouwelijk met jouw gegevens om. Lees meer hierover in onze privacybepaling.
Bedankt voor je bericht. Je ontvangt binnen maximaal vier werkdagen een reactie van ons.