In ieders leven kunnen zich sombere periodes voordoen, bijvoorbeeld na het verlies van een dierbare, na een echtscheiding of bij veranderingen op de werkvloer. Soms kan somberheid ook ontstaan zonder dat daarvoor een duidelijke aanleiding is. Wanneer gevoelens van somberheid aanhouden dan kan er sprake zijn van een depressie. Soms heeft het een duidelijke oorzaak, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn.
Het is belangrijk om te praten met mensen in je omgeving over je gevoelens, zodat ze je beter kunnen begrijpen en kunnen ondersteunen om je beter te voelen. Het lucht vaak op als je met iemand praat over je gevoelens en gedachten die je bezig houden.
Huisarts
Een huisarts kan medicatie verstrekken die je kan ondersteunen om je beter te voelen. Wanneer je vaak gedachten hebt aan de dood is het ook goed om dit met de huisarts te bespreken. Hij kan zorgen dat je passende hulp krijgt.
Zelfmoordgedachten
Denk je aan zelfmoord en heb je hulp nodig? Of ken je iemand met zelfmoordgedachten en weet je niet hoe je hiermee om kunt gaan en welke hulp je kunt bieden? Dan kan de website van 113 je voorzien van hulp en/ of advies.
Wijkteam
Een wijkteammedewerker kan samen met jou praten over je situatie en onderliggende oorzaken verhelderen. Dit kan helpen om je klachten te leren begrijpen en hiermee om te gaan. Ook geeft de wijkteammedewerker informatie en advies gericht op het verminderen van je klachten.
Je kunt ook online een zelfhulpmodule volgen in Jouw Omgeving, zoals "minder piekeren" of "burn-out". Klik hier om je aan te melden voor een account in Jouw Omgeving.