Je psychische gezondheid is belangrijk. Ruim vier op de tien Nederlanders krijgen in hun leven te maken met psychische problemen. Heftige gebeurtenissen in je leven kunnen een grote impact op je hebben. Soms raak je in een depressie of krijg je een burn-out.
Er kan ook sprake zijn van een psychiatrische stoornis, zoals autisme, een angststoornis of persoonlijkheidsstoornis.
Het kan erg lastig zijn als je te maken hebt met psychische problemen en ook voor je omgeving kan dit moeilijk zijn. Het is van belang om met mensen in je omgeving te praten over wat je moeilijk vindt en hoe anderen rekening met je kunnen houden. Soms weet je dit zelf niet en is het belangrijk om dit eerst te ontdekken.
Wijkteam
Een wijkteammedewerker kan met je in gesprek gaan om je klachten te verhelderen en te onderzoeken waar deze vandaan komen en hoe jij en je omgeving hiermee om kunnen gaan. Voor kinderen en jongeren kan een wijkcoach doorverwijzen naar specialistische jeugdzorg.
In Jouw Omgeving kun je zelf aan de slag met verschillende zelfhulpmodules b.v. "Depressie" en "Burn Out". Klik hier om je aan te melden voor een account in Jouw Omgeving.
Ixta Noa
Wil je in contact komen met ervaringsdeskundigen op het gebied van verslaving? Loop dan eens binnen bij Ixta Noa of neem contact met hen op.
Mediant
Soms is er onderzoek nodig om te weten wat er precies aan de hand is en hoe je het beste geholpen kunt worden. Mediant is een organisatie in Enschede die gespecialiseerd is in de Geestelijke Gezondheidszorg. Je huisarts kan je hier naartoe verwijzen. Kosten worden vergoed vanuit je zorgverzekering, je betaalt wel je eigen risico.
113 online
Bij zelfmoordgedachten kun je hulp zoeken op de website van 113 online en 24 uur per dag bellen.
Meldpunt verward gedrag
Heb je zorgen over iemand en denk je dat deze persoon psychische hulp nodig heeft? Meld dit dan bij Meldpunt Verward Gedrag van de GGDTwente.