Is er nú crisis? Bel:
0800 2000

Verslaving bestaat in vele vormen, je kunt verslaafd zijn aan roken, drugs, eten, alcohol, gokken, gamen, enz. Sommige mensen zijn verslaafd aan meerdere middelen tegelijk. Een verslaving is het niet kunnen los komen van de genoemde gewoonte.

Experimenteren

Vaak beginnen mensen rond hun puberteit met experimenteergedrag op allerlei gebieden, zoals alcohol- of middelengebruik, gokken, gamen, kopen, seks enz. In de puberteit leer je door vallen en opstaan je grenzen kennen. Soms uit zich dit in het ontwikkelen van een verslaving. Ook op volwassenen leeftijd kun je een verslaving ontwikkelen, bijvoorbeeld afhankelijkheid van slaapmiddelen of rustgevende middelen.

Niet iedereen die experimenteert met middelengebruik of gewoontegedrag ontwikkelt een verslaving. Wanneer overmatig middelengebruik of gewoontegedrag zich op regelmatige basis blijft voortzetten, dan is er een risico op het ontstaan van een verslaving. Het middel of gedrag heeft dan een 'functie' gekregen. Dit betekent dat je door gebruik of bepaald verslavingsgedrag bepaalde klachten wilt onderdrukken of een gevoel wilt oproepen. Bijvoorbeeld: drinken om somberheid te dempen, blowen om rustiger te worden, gokken om een geluksgevoel op te roepen, enz.

Kenmerken verslaving

  • Steeds meer nodig om hetzelfde effect te bereiken (tolerantie)
  • Verlangen gehad om te stoppen of minderen of het zonder succes geprobeerd
  • Veel tijd besteed aan gebruik, verkrijgen of bijkomen van de effecten van gebruik
  • Meer of langer gebruikt dan de aanvankelijke intentie
  • Ziek of onwel voelen (ontwenningsverschijnselen)
  • Doorgaan met gebruik ondanks de kennis van de negatieve effecten op lichamelijk, sociaal en psychisch vlak
  • Belangrijke activiteiten opgeven om te kunnen gebruiken, zoals sport, werk, omgaan met vrienden en familie

Korte en lange termijn

Op de korte termijn helpt het middel misschien om je even ontspannen te voelen of je somberheid te dempen, maar op de langere duur zullen spanningen en somberheid alleen maar toenemen door gebruik. Je hebt steeds meer van een middel nodig om hetzelfde positieve effect te bereiken.
Verslaving kan psychische, maatschappelijke en lichamelijke klachten versterken en veroorzaken. Het is belangrijk om verslavingsgedrag aan te pakken. Soms lukt dat op eigen kracht, maar in andere gevallen is daar hulp bij nodig. 

Hulp

Als je hebt besloten je verslaving aan te pakken, al dan niet met hulp, dan is dat een keuze waar je trots op mag zijn. Het is niet gemakkelijk ineens te stoppen met een verslaving. Laat je niet ontmoedigen door tegenslagen of als het niet ineens lukt. Het veranderen van een gewoonte gaat met vallen en opstaan. 

Ixta Noa

Wil je in contact komen met ervaringsdeskundigen op het gebied van verslaving? Loop dan eens binnen bij Ixta Noa of neem contact met hen op.

Tactus

Tactus Verslavingszorg is een instelling voor professionele (online) ondersteuning bij verslaving. 

Wijkteam

Je kunt contact opnemen met het wijkteam voor ondersteuning.

In Jouw Omgeving kun je zelf aan de slag met zelfhulpmodules bv "Alcoholgebruik"en "Game-check", klik hier om je aan te melden

wijkcoach_klein_vrouw.png
Staat je vraag er niet bij?
Vraag het een wijkcoach!
Stel een vraag
We gaan vertrouwelijk met jouw gegevens om. Lees meer hierover in onze privacybepaling.
Bedankt voor je bericht. Je ontvangt binnen maximaal vier werkdagen een reactie van ons.