Liever bellen?
0800 2000

Er zijn veel vormen van verslaving. Je kunt verslaafd zijn aan roken, drugs, eten, alcohol, gokken, gamen, enz. Sommige mensen zijn verslaafd aan meerdere middelen tegelijk. Een verslaving is het niet kunnen los komen van de genoemde gewoonte.

Experimenteren

Vaak experimenteer je rond je puberteit met allerlei dingen en op allerlei gebieden. Bijvoorbeeld alcohol, drugs of ander middelengebruik, gokken, gamen, kopen of seks. In de puberteit leer je door vallen en opstaan je grenzen kennen. Het kan zijn dat je een verslaving ontwikkelt omdat je niet meer goed zonder kunt functioneren in je dagelijkse leven. Ook volwassenen kunnen een verslaving ontwikkelen, bijvoorbeeld afhankelijkheid van medicijnen zoals slaapmiddelen of rustgevende middelen.

Als je experimenteert wil het niet zeggen dat je altijd verslaafd raakt, hoewel je aan sommige middelen sneller verslaafd raakt dan aan andere. Als je steeds weer te veel middelen gebruikt of je je gewoontegedrag steeds moet herhalen, dan kan het zijn dat je verslaafd bent geworden. Het middel of je gedrag heeft dan een 'functie' gekregen in je normale leven. Dit betekent dat je door gebruik of bepaald verslavingsgedrag bepaalde klachten wilt onderdrukken of een gevoel wilt oproepen. Bijvoorbeeld: drinken om somberheid te dempen, blowen om rustiger te worden, gokken om een geluksgevoel op te roepen, enz.

Kenmerken verslaving

  • Steeds meer nodig om hetzelfde effect te bereiken (tolerantie)
  • Verlangen gehad om te stoppen of minderen of het zonder succes geprobeerd
  • Veel tijd besteed aan gebruik, verkrijgen of bijkomen van de effecten van gebruik
  • Meer of langer gebruikt dan de aanvankelijke intentie
  • Ziek of onwel voelen (ontwenningsverschijnselen)
  • Doorgaan met gebruik ondanks de kennis van de negatieve effecten op lichamelijk, sociaal en psychisch vlak
  • Belangrijke activiteiten opgeven om te kunnen gebruiken, zoals sport, werk, omgaan met vrienden en familie

Vraag jij je af of je verslaafd bent? Doe dan de gratis test van Tactus Verslavingszorg.

Korte en lange termijn

Op de korte termijn helpt het middel misschien om je even ontspannen te voelen of je somberheid te dempen, maar op de langere duur zullen spanningen en somberheid alleen maar toenemen door gebruik. Je hebt steeds meer van een middel nodig om hetzelfde positieve effect te bereiken. In de volgende animatie zie je in het kort hoe een verslaving werkt:


Verslaving kan psychische, maatschappelijke en lichamelijke klachten versterken en veroorzaken. Het is belangrijk dat je je verslavingsgedrag aanpakt. Soms lukt dat op eigen kracht, maar in andere gevallen heb je daar hulp bij nodig. 

Hulp

Als je hebt besloten je verslaving aan te pakken, eventueel met hulp, dan is dat een keuze waar je trots op mag zijn. Het is niet gemakkelijk ineens te stoppen met een verslaving. Laat je niet ontmoedigen door tegenslagen of als het niet ineens lukt. Het veranderen van een gewoonte gaat met vallen en opstaan. 

Intact

Wil je in contact komen met ervaringsdeskundigen op het gebied van verslaving? Of wil je deelnemen aan een zelfhulpgroep of herstelcursus? Neem dan eens contact op met Intact.

Ben je tussen de 16 en 28 jaar oud dan is DJ MIK misschien een goede zelfhulpgroep voor jou.

Tactus
Je kunt terecht bij Tactus Verslavingszorg voor professionele ondersteuning bij verslaving. Bij hen kun je ook terecht voor online ondersteuning en je kunt een test doen en je aanmelden als je je verslaving de baas wilt worden.

Wijkteam

Je kunt contact opnemen met het wijkteam voor ondersteuning.

In Jouw Omgeving kun je zelf aan de slag met zelfhulpmodules zoals "Alcoholgebruik" en "Game-check". Klik hier om je aan te melden.

wijkcoach_klein_vrouw.png
Staat je vraag er niet bij?
Vraag het wijkteam!
Stel een vraag

Vanwege vertrouwelijke informatie wordt onze reactie via Jouw Omgeving verstuurd. Je ontvangt per e-mail een link om je account te activeren. Er zijn geen kosten aan verbonden.

We gaan vertrouwelijk met jouw gegevens om. Lees meer hierover in onze privacybepaling.
Bedankt voor je bericht. Je ontvangt binnen maximaal vier werkdagen een reactie van ons.