Liever bellen?
0800 2000

Tips, hoe vraag je hulp?

  • Hulp vragen en aannemen is vaak lastig. Je wilt niet afhankelijk zijn of je hebt het idee dat je iemand tot last bent. Toch willen mensen je vaak wel helpen. Stel jezelf de vraag: als iemand jou om hulp vraagt, vind je die persoon dan zwak? Aangeven dat je niet alles kunt is juist sterk. Vaak is de hulp zelfs wederkerig en geeft het een blijk van vertrouwen.
  • Treed buiten je comfort zone en leer hierdoor iets nieuws. Anderen worden er soms ook blij van als ze een ander kunnen helpen en jij bent een ervaring rijker.
  • Je kunt het vragen om hulp oefenen. Vraag eerst iets kleins en bekijk hoe dit gaat.

Bekijk ook eens dit filmpje van Wij Mantelzorgers Enschede over het durven vragen om hulp.

Tips, hoe ga je in gesprek?

  • Zoek een rustig moment om je vraag te stellen en neem je tijd hiervoor.
  • Luister naar de ander en verduidelijk je vraag. 
  • Geef de ander de ruimte om na te denken over je hulpvraag. Soms kan het helpen als iemand tijd krijgt om na te denken om vervolgens tot een antwoord te komen.
  • Geef concreet aan waarbij je hulp nodig hebt. Dit maakt het makkelijker voor de ander om te weten waar hij ‘ja’ tegen zegt. Ook kun je mensen de gelegenheid geven ‘nee’ te zeggen. Als er een ontsnappingskans hebben dan voelen ze zich niet bezwaard en jij ook niet.


Vanuit Wijkteams Enschede werken we met een online platform. Hierop zijn diverse hulpmiddelen te vinden die je kunnen helpen bij het aangaan van een gesprek.  Een wijkteammedewerker helpt je verder met behulp van een aantal tools die passen bij jouw vraag. Er is bijvoorbeeld een hulpmiddel waarmee je je netwerk in kaart kunt brengen, maar er is ook de mogelijkheid om te werken aan negatieve gedachten. Daarnaast is er ook een zelfhulpmodule beschikbaar waar je zelf aan de slag kunt. In deze module leer je verschillende dingen waaronder ook hoe je hulp kunt vragen. Wil je meer informatie, meld je dan hier aan.


Informatie Mantelzorg NL over steun en hulp uit je omgeving

Op de website van Mantelzorg NL staat informatie over zorg en steun vanuit je omgeving. Bekijk het thema ‘steun en advies’ voor meer informatie.


vragen_klein.png
Staat je vraag er niet bij?
Vraag het een wijkcoach!
Stel een vraag
We gaan vertrouwelijk met jouw gegevens om. Lees meer hierover in onze privacybepaling.
Bedankt voor je bericht. Je ontvangt binnen maximaal vier werkdagen een reactie van ons.