Liever bellen?
0800 2000

Wijkteammedewerkers

Binnen Wijkteams Enschede werken professionals waar je terecht kunt voor informatie, advies en hulp. Deze wijkteammedewerkers kunnen jou als mantelzorger op verschillende manieren ondersteunen. Dit is altijd maatwerk want iedere situatie is anders.

Een wijkteammedewerker kan je op verschillende manieren helpen. Het kan zijn dat je persoonlijke gesprekken prettig vindt, maar misschien vind je het makkelijker om ook deels of helemaal online geholpen te worden met jouw vragen. Dat kan ook. Lees meer over online hulp.


Trainingen voor mantelzorgers

Wijkteams Enschede heeft ook trainingen en cursussen voor mantelzorgers.

Jonge mantelzorgers

Ook jongeren kunnen mantelzorger zijn. En ook zij kunnen terecht bij de wijkteams voor ondersteuning. Zorgen voor een naaste is namelijk niet altijd makkelijk vooral als je dit moet combineren met school. Dat is pittig. Ben jij een jongere en zorg jij voor iemand anders? Wil je hier met iemand over praten of heb je hulp nodig? Je kunt terecht bij een wijkteammedewerker.

Er zijn geen kosten verbonden aan ondersteuning vanuit Wijkteams Enschede.

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
Je wilt zo lang mogelijk thuis blijven wonen en de gemeente helpt je daarbij. Vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) biedt de gemeente deze ondersteuning thuis. Er is onderzoek nodig om te bekijken hoe je persoonlijke situatie eruit ziet en wat voor jou passende ondersteuning is. Er wordt gekeken naar je behoeften en voorkeuren en wat je nog zelf kunt. Ook wordt er gekeken of mensen uit je omgeving je verder kunnen helpen of dat er een voorziening in je wijk is die je verder kan helpen. Lukt dit niet, dan zal de wijkteammedewerker bekijken welke maatwerkvoorziening bij jouw situatie past. Je kunt hierbij gebruik maken van de hulp van een onafhankelijke cliƫntondersteuner.

Er zijn verschillende maatwerkvoorzieningen mogelijk vanuit de Wmo:

  • Vervoer

Je wilt graag je sociale contacten van jezelf en degene waarvoor je zorgt, onderhouden. Of je hebt afspraken waar je naar toe moet om de zorg goed vorm te kunnen geven. Het kan zijn dat je netwerk je hierbij helpt. Ook zijn in Enschede verschillende vervoersmogelijkheden waar iedereen gebruik kan maken om van A naar B te komen. Denk hierbij aan het openbaar vervoer, de taxi of vrijwilligers zoals AutoMaatje .
Mochten de gebruikelijke vervoersmogelijkheden niet voldoende zijn dan zijn er mogelijkheden zoals een regio-taxipas, rolstoel, scootmobiel, gehandicapten parkeerkaart of -plaats. Aan deze maatwerkvoorzieningen is een eigen bijdrage verbonden.

Wil je weten of je voor een vervoersvoorziening in aanmerking komt? Neem contact op om je situatie te bespreken. Dit kan door te bellen naar 053- 4817900, door langs te komen op de Wijkwijzer in je buurt of door online contact op te nemen via het formulier onderaan deze pagina.

  • Daginvulling

Een goede daginvulling is belangrijk. Je naaste wil een onderdeel van de maatschappij zijn en sociale contacten onderhouden. Dit is niet voor iedereen vanzelfsprekend of makkelijk. Misschien zijn er vanuit je netwerk mogelijkheden om een zinvolle daginvulling te creƫren en te helpen om de sociale contacten te onderhouden. Er zijn diverse plekken in Enschede waar je terecht kunt voor activiteiten of opvangmogelijkheden. Bekijk hiervoor de sociale kaart.
Als er meer zorg en ondersteuning nodig is en dit niet meer met vrijwilligers of in het netwerk opgelost kan worden, dan kunnen de wijkteammedewerkers met je meedenken. Zij bekijken of je in aanmerking komt voor een voorziening waarvoor je naaste in indicatie nodig heeft. De wijkteammedewerker brengt met jou je situatie in kaart en overlegt met jou de mogelijkheden.


Wil je hier meer over weten? Neem contact op om je situatie te bespreken. Dit kan door te bellen naar 053- 4817900, door langs te komen op de Wijkwijzer in je buurt of door online contact op te nemen via het formulier onderaan deze pagina.

  • Huishoudelijke hulp

Door omstandigheden kan het zijn dat het je niet meer lukt bepaalde huishoudelijke taken uit te voeren. Dit kan zijn vanwege een tijdelijke of blijvende beperking of omdat je opgenomen wordt. Er zijn twee manieren waarop je huishoudelijke hulp kunt aanvragen. Je kunt zelf een huishoudelijke hulp vinden via organisaties die huishoudelijk medewerkers in dienst hebben. Zij helpen je huishoudelijke taken uit te voeren tegen betaling.
Ook is het mogelijk via de Wet maatschappelijke ondersteuning huishoudelijke hulp aan te vragen. Een medewerker van het wijkteam bekijkt wat je situatie is en welke mogelijkheden er zijn voor hulp. Let op! Er zijn kosten verbonden aan huishoudelijke hulp vanuit de Wmo. Het CAK int je eigen bijdrage. De eigen bijdrage is maximaal 21 euro per maand. Wil je hier meer informatie over, neem dan contact op. Dit kan door te bellen naar 053- 4817900, door langs te komen op de Wijkwijzer in de buurt of door online contact op te nemen via het formulier onderaan deze pagina.

  • Vervangende zorg

Er zijn situaties waarin je zelf niet meer kunt zorgen voor je naaste. Er is dan vervangende zorg of respijtzorg nodig. Soms is er sprake van overbelasting waardoor het fijn is dat iemand tijdelijk de zorg overneemt. Ook kan het zijn dat er structureel vervangende zorg nodig is, zoals bijvoorbeeld dagopvang of hulp thuis. Meestal helpt iemand vanuit je netwerk je hierbij, maar als dit niet mogelijk is zijn er vrijwilligers die je hierbij kunnen helpen. Kijk hier voor meer informatie.
Mocht er professionele vervangende zorg nodig zijn dan kun je hiervoor zelf een aanvraag doen bij je zorgverzekeraar, de WLZ (Wet Langdurige Zorg) of de Wmo. Eventueel kun je de hulp van een clientondersteuner hiervoor inschakelen. Dit is afhankelijk van je situatie.

Wil je weten waar je het beste vervangende zorg kunt aanvragen neem dan contact op met het wijkteam. Dit kan door te bellen naar 053- 4817900, door langs te komen op de Wijkwijzer in de buurt of door online contact op te nemen via het formulier onderaan deze pagina.

  • Woningaanpassingen

Door veranderende omstandigheden kan het zijn dat de woning voor jou en je naaste niet meer passend is en een aanpassing nodig heeft. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je bepaalde ruimten niet meer kunt bereiken of dat de toegankelijkheid van je woning moeilijker wordt. Afhankelijk van je situatie kun je ervoor kiezen om te verhuizen naar passende woning of je kijkt of er aanpassingen in je huidige woning mogelijk zijn.
Er zijn manieren om dit zelfstandig te doen, denk hierbij aan beugels aanbrengen bij het toilet of een krukje kopen voor onder de douche. Dit zijn alledaagse middelen die je zelf kunt aanschaffen.
Maar het kan ook zijn dat er grotere aanpassingen nodig zijn zoals een traplift.
Wil je weten welke hulpmiddelen er allemaal zijn en welke vergoedingsmogelijkheden er zijn, bekijk dan de hulpmiddelenwijzer. Sommige hulpmiddelen worden niet vergoed en sommigen door de zorgverzekering of vanuit de Wmo of de Wlz.
Indien je een aanvraag bij de Wmo wilt doen, neem dan contact met ons op. Dit kan door te bellen naar 053- 4817900, door langs te komen op de Wijkwijzer in de buurt of door online contact op te nemen via het formulier onderaan deze pagina.

Wil je meer informatie over wat de Wmo voor jou kan betekenen? Kijk op de pagina 'hulp regelen van de Wmo' van de gemeente Enschede.

Bekijk voor meer informatie ook deze video van een bijeenkomst van Wij Mantelzorgers Enschede:

wijkcoach_groot_man_paars.png
Vragen?
Neem contact op met het Wijkteam.
Stel een vraag
We gaan vertrouwelijk met jouw gegevens om. Lees meer hierover in onze privacybepaling.
Bedankt voor je bericht. Je ontvangt binnen maximaal vier werkdagen een reactie van ons.