Is er nú crisis? Bel:
0800 2000

Sociale kaart

De sociale kaart biedt uitkomst bij het zoeken naar hulp en aanbod. Hier vind je welke organisaties er bij jou in de buurt zijn op basis van thema’s. Er zijn verschillende organisaties in Enschede, maar ook in de regio en landelijk, die aanbod hebben voor mantelzorgers.
Tip: probeer verschillende zoektermen en verfijn de categorie waarop je zoekt voor een beter resultaat.

Huiskamers en cafés

Er is in Enschede een divers aanbod in mantelzorghuiskamers en mantelzorgcafés. Zij bieden een ontmoetingsplek voor mantelzorgers, een plek waar men elkaar kan treffen en ervaringen kan delen. Op sommige plekken nemen vrijwilligers zelf even de zorg over van je naaste, zodat je even iets voor jezelf kunt doen. Daarnaast worden er vaak ook thema bijeenkomsten georganiseerd. Hierdoor wordt je op de hoogte gebracht van onderwerpen die voor jou belangrijk kunnen zijn.
Wil je weten waar er bij jou in de buurt een mantelzorg café of mantelzorghuiskamer is? Kijk op de sociale kaart.

Organisaties met aanbod voor mantelzorgers

Er zijn een aantal organisaties in Enschede die specifiek aanbod hebben voor mantelzorgers.


  • Stichting Informele Zorg Twente heeft divers aanbod voor verschillende type mantelzorgers. Zij hebben bijvoorbeeld ook aanbod voor jonge mantelzorgers in Twente. Het SIZT biedt onder anderen cursussen, inzet van vrijwilligers en activiteiten voor jonge mantelzorgers. Bekijk hun website wanneer je hierover mee te weten wilt komen.
  • M-Pact matcht vraag en aanbod met elkaar. Zij bieden zorgvrijwilligers die met je naaste een activiteit kunnen ondernemen en een praatje maken zodat je even tijd voor jezelf hebt. Je kunt je hiervoor aanmelden ongeacht de leeftijd van je naaste. Ook biedt M-Pact maatjes en bemiddelt hierin. Bekijk de website voor meer informatie over de maatjes en de zorgvrijwilligers.
  • Leendert Vriel biedt vrijwilligers palliatieve en terminale zorg. Zij ondersteunen mensen in hun laatste levensfase en bieden ook ondersteuning aan de mantelzorger. Je komt hiervoor in aanmerking als een arts heeft aangeven dat de levens verwachting van je naaste niet langer dan 3 maanden is. Wil je meer informatie over het aanbod van Leendert Vriel, bezoek hun website.
  • Mediant Geestelijke Gezondheidszorg biedt een spreekuur vanuit Bureau Herstel. Mantelzorgers van een naaste met een psychische problematiek kan gebruik maken van dit spreekuur en spreken met een familie ervaringsdeskundige. Op de website van Mediant kun je informatie vinden over dit spreekuur.