Liever bellen?
0800 2000

Sociale kaart

De sociale kaart biedt uitkomst bij het zoeken naar hulp en aanbod. Hier vind je welke organisaties er bij jou in de buurt zijn op basis van thema’s. Er zijn verschillende organisaties in Enschede, maar ook in de regio en landelijk, die mantelzorgers ondersteunen.
Tip: probeer verschillende zoektermen en verfijn de categorie waarop je zoekt voor een beter resultaat.

Huiskamers en cafés

Er is in Enschede een divers aanbod in mantelzorghuiskamers en mantelzorgcafés. Dit zijn ontmoetingsplekken voor mantelzorgers, een plek waar men elkaar kan treffen en ervaringen kan delen. Op sommige plekken nemen vrijwilligers zelf even de zorg over van je naaste, zodat je even iets voor jezelf kunt doen. Daarnaast worden er ook themabijeenkomsten georganiseerd. Hierdoor wordt je op de hoogte gebracht van onderwerpen die voor jou belangrijk kunnen zijn.
Wil je weten waar er bij jou in de buurt een mantelzorgcafé of mantelzorghuiskamer is? Kijk op de sociale kaart.

Alifa Welzijn heeft ook huiskamers en ontmoetingsplekken voor inwoners. Kijk hier waar je terecht kunt.

In Enschede wordt ook regelmatig het Alzheimercafé georganiseerd. De werkgroep Alzheimer Café Enschede verzorgt in samenwerking met een aantal vrijwilligers de bijeenkomsten van het café op elke eerste maandagavond van de maand. Kijk hier voor informatie.

Organisaties met aanbod voor mantelzorgers

Er zijn een aantal organisaties in Enschede die specifiek aanbod hebben voor mantelzorgers.

  • Alifa is een organisatie in Enschede die inwoners van Enschede ondersteunt met onder andere vrijwilligers. De vrijwilligers van Alifa kunnen je helpen bij praktische dingen zoals hulp bij het boodschappen doen en administratie. Maar ze organiseren ook veel activiteiten in Enschede voor inwoners van alle leeftijden. Kijk op Alifa welke activiteiten er voor jou zijn.
  • M-Pact matcht vraag en aanbod met elkaar. Zij bieden zorgvrijwilligers die met je naaste een activiteit kunnen ondernemen en een praatje maken zodat je even tijd voor jezelf hebt. Je kunt je hiervoor aanmelden ongeacht de leeftijd van je naaste. Ook biedt M-Pact maatjes en bemiddelt hierin. Bekijk de website voor meer informatie over de maatjes en de zorgvrijwilligers.
  • Mediant Geestelijke Gezondheidszorg biedt een spreekuur vanuit Bureau Herstel. Mantelzorgers van een naaste met een psychische problematiek kunnen gebruik maken van dit spreekuur en spreken met een familie ervaringsdeskundige. Op de website van Mediant kun je informatie vinden over dit spreekuur.
  • Als je vervangende zorg nodig hebt, dan spreken we van respijtzorg. Er zijn verschillende mogelijkheden om de zorg met anderen te delen. Structureel of tijdelijk. Bijvoorbeeld als je als mantelzorger op vakantie wilt, of wanneer je iemand nodig hebt die kan waken in de nachten zodat jij kunt bijslapen. Er zijn ook mogelijkheden voor dagopvang. In Enschede zijn hier verschillende mogelijkheden voor.  
  • Leendert Vriel biedt vrijwilligers bij palliatieve en terminale zorg. Zij ondersteunen mensen in hun laatste levensfase en bieden ook ondersteuning aan de mantelzorger. Je komt hiervoor in aanmerking als een arts heeft aangeven dat de levensverwachting van je naaste niet langer dan 3 maanden is. Wil je meer informatie over het aanbod van Leendert Vriel, bezoek hun website.